Geschiedenis Broekloop

Lopers waren we, hardlopers in een tijd dat veel mensen dat nog raar vonden. We leefden voor onze sport. Lieten veel zogenaamde geneugten aan ons voorbij gaan. Vroeg naar bed, veel trainen, heftig balen van blessures maar per saldo deden we prachtige ervaringen op, in binnen- en in buitenland. Onze helden, dat waren de gasten die nog veel eerder of nog veel harder liepen. Abebe Bikila, Gaston Roelants, Jos Hermens, Kipkeino om er een paar te noemen. Die laatste was met zijn gouden medaille op de Olympische Spelen van Mexico (1968) de wegbereider voor de hegemonie van Kenianen op de middellange en lange afstanden.  
En toen onze actieve atletiekcarrières op een eindje liepen, startte Kipkeino een weeshuis in Kenia. Met zijn prijzengeld ging hij niet egoïstisch om. Hij deelde het zodat arme kinderen hun dromen konden realiseren. Net zoals hijzelf had kunnen doen. 
In Amerika waren hardloopfanaten zoals wij de stichting World Runners begonnen. ‘Ending hunger, step by step’ was hun motto. 
En in eigen land groeide het leger trimmers en fitters en joggers. 
Drie ontwikkelingen die ons inspireerden om één keer per jaar met onze sport iets voor anderen te doen. De eerste twee jaar startten we vanaf de kinderboerderij op Wolfslaar. En vanaf 1993 was Geersbroek ‘the place to be’ voor lopers, jong en oud, snel en minder snel. Met enige humor werd de driedubbelzinnige naam ‘Broekloop’ geboren. En het weekend voor Kerstmis werd het symbolische moment voor de goede daad. Van het begin af aan waren de bewoners van Geersbroek niet te beroerd om te helpen. Jaar op jaar stonden en staan ze er: op koude winderige plekken langs het parcours en de gelukkigen: rond de warme ketels van de koek en zoopie. 
De formule van de Broekloop is nooit veranderd: geen wedstrijd, wel één van de gezelligste en goed georganiseerde lopen door een prachtig bos. En elke euro gaat rechtstreeks naar het kleinschalige goede doel dat dat jaar is uitgekozen. Het geld moet als het ware van hand tot hand overgedragen kunnen worden. Een strijkstokloos evenement waar iedereen die erbij betrokken is, blij van wordt.